Bernie Sanders, Jenna Jameson, criminal rabbis: How much do you know about these Jews and their goings-on in 2015?

Take this quiz, try to answer these 20 questions taken from our coverage of the Jewish and Israeli news of the year, and you’ll find out.

From left to right: Rabbis Doris Dyen, Anne Feibelman, Chana Leslie Glazer, Saul Oresky, Kelilah Miller, Alanna Sklover, Lori Feldstein-Gardner and Shulamit Izen on stage at the Reconstructionist Rabbinical College’s 2013 graduation ceremony. (Photo courtesy of RRC/Jewish Reconstructionist Communities)

From left to right: Rabbis Doris Dyen, Anne Feibelman, Chana Leslie Glazer, Saul Oresky, Kelilah Miller, Alanna Sklover, Lori Feldstein-Gardner and Shulamit Izen on stage at the Reconstructionist Rabbinical College’s 2013 graduation ceremony. (Photo courtesy of RRC/Jewish Reconstructionist Communities)

1. Which U.S. Jewish religious denomination made which landmark decision this year?

a. The Reconstructionist movement allowed intermarried Jews to be ordained as rabbis.

b. The Renewal movement said it would rename itself in the wake of Rabbi Zalman Schachter-Shalomi’s death in 2014.

c. The Conservative movement allowed so-called patrilineal Jews to read from the Torah.

d. The Satmar rebbe in Williamsburg, Brooklyn, said followers should not sport hipster-style beards.

Kanye West and Kim Kardashian (Getty Images)

Kanye West and Kim Kardashian (Getty Images)

2. Which celebrity-in-Israel news did NOT happen this year?

a. Reality TV star Kim Kardashian and husband rapper Kanye West baptized their daughter in Jerusalem’s Old City.

b. While atop a camel during his Israel visit, Patriots wide receiver Julian Edelman said, “Riding these horses here in Israel is a little different.”

c. On a visit to Tel Aviv, Pink Floyd’s Roger Waters said, “You know, this place isn’t actually that bad.”

d. Singer Mariah Carey visited her boyfriend’s Israeli spiritual adviser to get his blessing to marry.

Senator Bernie Sanders (I-Vt.) speaks at the Iowa Democratic Wing Ding in Clear Lake on August 14. (Win McNamee/Getty Images)

Senator Bernie Sanders (I-Vt.) speaks at the Iowa Democratic Wing Ding in Clear Lake on August 14. (Win McNamee/Getty Images)

3. Which statement did Senator Bernie Sanders (I-Vt.) make during the presidential campaign?

a. “Last week I bought my second pair of underwear.”

b. “It’s true, Hillary probably uses more conditioner than I do.”

c. “I spent a year on an Israeli kibbutz in the Galilee, but I’m not sure that particular community still exists.”

d. “What do I think of Donald Trump? Do I have to talk about his hair?”

Menachem Zivotofsky, left, and his father, Ari Zivotofsky, stand in front of the Supreme Court with their attorney, Alyza Lewin, and Lewin’s father, Nathan, on November 3, 2014. (Rikki Gordon Lewin)

Menachem Zivotofsky, left, and his father, Ari Zivotofsky, stand in front of the Supreme Court with their attorney, Alyza Lewin, and Lewin’s father, Nathan, on November 3, 2014. (Rikki Gordon Lewin)

4. In June, the U.S. Supreme Court decided
the case of Zivotofsky v. Kerry. What was
at issue?

a. Whether Orthodox Jews in the U.S. Navy had the right to keep their beards.

b. Whether U.S. citizens injured in terrorist attacks in the West Bank could sue the Palestinian Authority

c. Whether U.S. citizens born in Jerusalem could list Israel as their country of birth

d. Whether Jews in solitary confinement in federal prisons are entitled to glatt kosher food

Pelle Poultry’s Eliezer Franklin holds squab — aka pigeon — at KosherFest in Secaucus in November.

Pelle Poultry’s Eliezer Franklin holds squab — aka pigeon — at KosherFest in Secaucus in November.

5. This summer, an iconic kosher brand ran a provocative ad campaign that was later pulled. Was it … ?

a. A Manischewitz campaign featuring scantily clad women pouring the sweet libation over their glistening bodies that ran with the tagline: “Yes, it’s sweet.”

b. An Osem campaign showing terrorists making the company’s famed soup nuts by assembling a huge yellow “nut” and then blowing it up

c. A Hebrew National campaign suggesting consumers grill their hot dogs alongside bacon and clams

d. A Ben’s Deli billboard campaign suggesting the company’s signature pastrami sandwich was certified gluten-free

Matisyahu performs at the opening ceremony of the European Maccabi Games in Berlin on July 28. (Sean Gallup/Getty Images)

Matisyahu performs at the opening ceremony of the European Maccabi Games in Berlin on July 28. (Sean Gallup/Getty Images)

6. Why was American Jewish reggae star Matisyahu disinvited from a Spanish music festival?

a. For rebuffing a request that he not wear a yarmulke while onstage

b. For rebuffing a demand that he endorse Palestinian statehood

c. Because organizers learned he had performed in the West Bank

d. Because Chabad in Spain declared him persona non grata for quitting the movement

The percentage of Jews who said religion is important to them has risen from 31 percent to 35 percent since 2007, the Pew Research Center found. (Lior Mizrahi/Getty Images)

The percentage of Jews who said religion is important to them has risen from 31 percent to 35 percent since 2007, the Pew Research Center found. (Lior Mizrahi/Getty Images)

7. Which of the following was NOT among the findings about Jews in the Pew Research Center’s November survey on American religion?

a. Eighteen percent of Jews don’t drive on Shabbat.

b. Eleven percent of Jews believe the Torah is the literal word of God.

c. Fifty-seven percent of Jews eat pork.

d. Thirty-nine percent of Jews experience deep feelings of spiritual peace and well-being at least once a week.

Donald Trump addresses the Republican Jewish Coalition Presidential Candidates Forum in Washington, D.C., on December 3, 2015. (Alex Wong/Getty Images)

Donald Trump addresses the Republican Jewish Coalition Presidential Candidates Forum in Washington, D.C., on December 3, 2015. (Alex Wong/Getty Images)

8. Which of the following statements was NOT made by a presidential candidate at the Republican Jewish Coalition’s forum in December?

a. “The definition [of kishka] is: ‘a beef or fowl intestine stuffed into a mixture as of flour, fat, onions and seasonings and roasted …’ and I thought, that’s the Re publican campaign for the nomination!”

b. “Last night I was watching ‘Schindler’s List.’ Everybody here has seen ‘Schindler’s List.’”

c. “You want to control your own politician.”

d. “And the rabbi said: Who said big noses are a bad thing? A keen sense of smell is something to be celebrated. “[laughter]

Mendel Epstein, one of the rabbis sentenced to prison this year after a 2013 FBI sting. (Screenshot from YouTube)

Mendel Epstein, one of the rabbis sentenced to prison this year after a 2013 FBI sting. (Screenshot from YouTube)

9. Two Orthodox rabbis and eight others were convicted in federal court in Trenton this year of kidnapping and torturing men in an effort to coerce them to do what?

a. Donate money to a Brooklyn yeshiva

b. Drop a lawsuit against a prominent Orthodox rabbi accused of sexual abuse

c. Grant their estranged wives a get, or religious divorce

d. Use their cash-only kosher restaurant as a front to launder money

A view of the municipality in April 2010. (Wikimedia Commons)

A view of the municipality in April 2010. (Wikimedia Commons)

10. This year, a Spanish town was renamed from the offensive-sounding former name:

a. Elders of Zion

b. Kill Jews Town

c. Hitler’s Retreat

d. Jew Lake

Stephen Curry of the Golden State Warriors celebrates during Game 2 of the 2015 NBA Finals at Oracle Arena in Oakland on June 7. (Ezra Shaw/Getty Images)

Stephen Curry of the Golden State Warriors celebrates during Game 2 of the 2015 NBA Finals at Oracle Arena in Oakland on June 7. (Ezra Shaw/Getty Images)

11. What Jewish paraphernalia did Golden State Warriors guard and NBA champion Stephen Curry reveal this year that he has?

a. A menorah

b. A mezuzah

c. A Hebrew tattoo

d. An Israeli-made Uzi

The entrance to Auschwitz-Birkenau. (Wikimedia Commons)

The entrance to Auschwitz-Birkenau. (Wikimedia Commons)

12. How did the Auschwitz-Birkenau museum offend some Jews this summer?

a. With an art installation featuring a video of naked men and women playing tag in a gas chamber

b. By being closed on Israeli Independence Day

c. By using cooling misting showers during a summertime heat wave that some visitors said reminded them of the death camp’s poison gas “showers”

d. By featuring photos so graphic that some said they actually dehumanized Nazi victims

Charedi Orthodox lawmaker Yisrael Eichler, right, at a finance committee meeting at the Knesset on December 25, 2013. (Flash90)

Charedi Orthodox lawmaker Yisrael Eichler, right, at a finance committee meeting at the Knesset on December 25, 2013. (Flash90)

13. Which of the following did Israeli charedi politicians say about Reform Jews this year?

a. They “portray Israel as Iran.”

b. They “stab Torah in the back.”

c. They’re “tearing apart the Jewish people”

d. All of the above

Former adult actress Jenna Jameson promotes her erotic novel, “Sugar,” at a Barnes and Noble in Los Angeles on October 25, 2013. (Valerie Macon/Getty Images)

Former adult actress Jenna Jameson promotes her erotic novel, “Sugar,” at a Barnes and Noble in Los Angeles on October 25, 2013. (Valerie Macon/Getty Images)

14. How did porn star Jenna Jameson NOT make Jewish news this year?

a. She converted to Judaism.

b. She got into a kosher food fight on a reality TV show.

c. She announced she’ll be a doing a reality TV show in Israel.

d. She was detained while trying to bring a Torah into the women’s section at the Western Wall.

King Felipe VI of Spain speaks during a ceremony on granting Spanish citizenship to Sephardic Jews at the Royal Palace in Madrid on November 30. (Juan Naharro Gimenez/Getty Images)

King Felipe VI of Spain speaks during a ceremony on granting Spanish citizenship to Sephardic Jews at the Royal Palace in Madrid on November 30. (Juan Naharro Gimenez/Getty Images)

15. Under a Law of Return-style bill passed in June by the Spanish legislature, what must Jews of Sephardic descent do to get Spanish citizenship?

a. Sign a notarized document forgiving King Ferdinand and Queen Isabella for expelling the Jews in 1492

b. Pass tests on the Spanish language and history

c. Travel to Spain and apply in person with pre-1492 residency documents

d. Take an oath of allegiance to the Spanish king

A still from the winning movie. (Screenshot from YouTube)

A still from the winning movie. (Screenshot from YouTube)

16. Which Jewish-themed film with a short title won an Oscar this year?

a. “Ida”

b. “Aya”

c. “Ima”

d. “Zuz!”

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu celebrates his Election Day victory at his Tel Aviv headquarters on March 18, 2015. (Miriam Alster/Flash90)

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu celebrates his Election Day victory at his Tel Aviv headquarters on March 18, 2015. (Miriam Alster/Flash90)

17. Which remark did Prime Minister Benjamin Netanyahu NOT make in March, around the time of Israeli elections?

a. “Arab voters are coming out in droves to the polls.”

b. “I think anyone who is going to establish a Palestinian state and to evacuate territory is giving radical Islam a staging ground against the State of Israel.”

c. “Isaac Herzog is as suited to be prime minister of Israel as Tzipi Livni is to be queen of England.”

d. “I don’t want a one-state solution. I want a sustainable, peaceful two-state solution, but for that circumstances have to change.”

J Street’s president, Jeremy Ben-Ami, addresses his group’s 2013 national conference in Washington. (Courtesy of J Street)

J Street’s president, Jeremy Ben-Ami, addresses his group’s 2013 national conference in Washington. (Courtesy of J Street)

18. What did J Street do this year?

a. Elected a Muslim as president of its college arm

b. Said Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu should use his speech to Congress in March to announce his resignation

c. Reserved the Washington Convention Center for the weekend next March that AIPAC had planned to hold its conference there

d. Welcomed Israeli Arab Knesset member Ayman Odeh to its national conference by seating him alongside a Palestinian flag

Donald Trump with his daughter Ivanka Trump in Ayr, Scotland, on July 30. (Jeff J. Mitchell/Getty Images)

Donald Trump with his daughter Ivanka Trump in Ayr, Scotland, on July 30. (Jeff J. Mitchell/Getty Images)

19. Which of the following things did Donald Trump NOT cite in praise of his daughter, Ivanka?

a. She’s Jewish.

b. She’s a great businesswoman.

c. She makes the best matzah balls.

d. She’s so good looking, he can imagine dating her.

President Barack Obama fields questions during a joint White House news conference with French President Francois Hollande on November 24. (Chip Somodevilla/Getty Images)

President Barack Obama fields questions during a joint White House news conference with French President Francois Hollande on November 24. (Chip Somodevilla/Getty Images)

20. Which of the following is NOT a real explanation a Jewish member of Congress gave for supporting the Obama administration’s Iran nuclear deal?

a. Representative Debbie Wasserman Schultz of Florida cited her status as a Jewish mother.

b. Representative Alan Grayson of Florida cited a Yiddish proverb, in Yiddish.

c. Representative John Yarmuth of Kentucky cited a midrash about a chicken.

d. Representative Sander Levin of Michigan cited memories of President Truman’s recognition of Israel.


ANSWER KEY:

1. a; 2. c; 3. a; 4. c; 5. c; 6. b; 7. a; 8. d; 9. c; 10. b; 11. c; 12. c; 13. d; 14. d; 15. b; 16. a; 17. c; 18. a; 19. c; 20. c

JTA Wire Service